The Butterfly diagram

Basis van de circulaire economie

De circulaire economie is een systeem dat verschillende op het milieu gerichte ontwerpmethoden combineert tot een enkele theorie. Het predikt het potentieel voor een samenleving waarin al het geproduceerde afval opnieuw kan worden gebruikt: "Waste is Food". Het wordt het best uitgelegd via het "Butterfly Diagram" door de Ellen MacArthur Foundation (Alleen de technische cyclus is weergegeven).

Toch kan dit systeem tamelijk verwarrend zijn zonder een tastbaar voorbeeld.                          We hebben het diagram gedestilleerd tot 5 kernprincipes die zijn toegepast op het ontwerp van ons product waarbij alle loops/fases in het diagram worden omvat. De 5 stappen worden hieronder uitgelegd met behulp van ons horloge als voorbeeld.

1 Materiaal keuze

Probeer altijd recycled en recyclebaar materiaal te gebruiken. Dit voorkomt onnodig afval wat mogelijk in het milieu belandt. Gebruik zo min mogelijk verschillende materialen. Dit maakt hergebruik gemakkelijker. Als het niet anders kan, zorg dan dat de materialen te scheiden zijn, door bijvoorbeeld geen permanente verbindingen als lijm te gebruiken.

Kast/Body

Onze kast is gemaakt van 100% gerecycled consumentenafval dat afkomstig is van de Nederlandse recycler Coolrec. Tv-behuizingen en koelkasten krijgen zo weer een hoogwaardig bestaan. De gekleurde varianten halen we zo veel mogelijk uit speciaal apart gehouden partijen gekleurd plastic, zoals bijvoorbeeld koffers.

Polsband

Onze band is gemaakt van speciaal leer. Het zijn leerresten uit de schoenenindustrie die samen zijn gebonden met natuurlijke latex. Een band zal altijd slijten waardoor het materiaal lastig herbruikbaar is. Daarom hebben we gekozen voor een biologisch afbreekbaar materiaal dat geen giftige stoffen in het milieu achterlaat.

2 Ontwerp om te demonteren

Om reparaties te vergemakkelijken en hergebruik van individuele onderdelen mogelijk te maken is het van belang dat deze mentaliteit doorkomt in het ontwerp van het product. Gebruik bijvoorbeeld geen permanente bevestigingen zoals lijm of eenmalige klik verbindingen.

Ontwerp

Naast het zorgvuldig kiezen van materialen is het ontwerp van groot belang. Zo hebben we het aantal onderdelen zo klein mogelijk gehouden en het aantal verschillende materialen beperkt. Aangezien we geen lijm gebruiken, kunnen de onderdelen makkelijk uit elkaar worden gehaald. Daardoor zijn reparaties makkelijker uit te voeren en kan ieder onderdeel weer in nieuwe horloges gebruikt worden.

3 Waardebehoud

Een groot onderdeel van de circulaire economie is het conserveren van waarde in een product. Zorg ervoor dat onderdelen herbruikbaar zijn zodat ze in een nieuw product kunnen worden gebruikt.“Don’t recycle what can be reused”.

Uurwerk

Het uurwerk is een onderdeel dat we moeten inkopen. Om de prijs toegankelijk te maken is een batterij een noodzakelijk kwaad. Daarom hebben we gekozen voor een extra zuinig Zwitsers uurwerk dat 5 jaar lang met een batterij doet. Daarnaast hergebruiken we de uurwerken waar mogelijk in nieuwe horloges om de waarde zo lang mogelijk vast te houden.

4 Sluit de keten

Om alle onderdelen correct te kunnen hergebruiken of recyclen is het van belang dat het product na zijn leven terecht komt bij de juiste instantie. Een goede manier om dit te bewerkstelligen bij een gekocht product is statiegeld of een terugkoopgarantie.

Circular Service

Om de cirkel echt rond te maken is een product alleen niet goed genoeg. Om de waarde zo lang mogelijk te behouden vergoeden we de eerste paar keer het onderhoud. Daarnaast kopen we ook ieder horloge voor 15 euro terug, ongeacht de staat. Zo kunnen alle onderdelen en materialen weer voor nieuwe horloges worden gebruikt. Bezoek de Service pagina voor meer informatie.

5 Denk in systemen

Als ontwerper is het doorgaans moeilijk alle recycling zelf uit te voeren. Maak daarom gebruik van bestaande infrastructuur, bijvoorbeeld glas of plastic inzameling door gemeentes. Je hoeft het wiel niet opnieuw uit te vinden.

Glas

Waar gerecyclede materialen niet mogelijk zijn, omdat ze nog niet bestaan, kiezen we voor een materiaal dat wel te recyclen is. Het glas is namelijk gemaakt van normaal standaard glas. Hierdoor kan het gewoon worden meegenomen in de glasverwerking zoals die al lange tijd bestaat.